Není ocet jako ocet

Není ocet jako ocet


Správný kuchař má v kuchyni pestrý výběr několika octů! Jaký ocet můžeme použít, aby byly naše pokrmy skutečnou lahůdkou? A který na co použít? Pojďme si je krátce představit. 

Lihový ocet
Jedná se o kvasný lihový 8% ocet. V dřívější době se u nás používal jako univerzální do všech pokrmů. Nejlépe se tento klasický ocet ovšem hodí pro konzervaci. Má jedinečné složení, obsahuje také karamel a estragon. Především okurkovým nálevům dodá výbornou chuť a vůni.
ocet, olej a solnička.jpg 
Jablečný ocet
Tento ocet se skvěle hodí pro studenou kuchyni. Je výborný do salátových zálivek. K těm se doporučuje přidat i kousek sýra, který ho skvěle doplní. Například goudu nebo ementál. Dále se jablečný ocet přidává do různých dresinků. Zde se kombinuje s olivovým, slunečnicovým i řepkovým olejem, s medem, koprem, česnekem, s různými hořčicemi a bylinkami. Skvěle ochutí též marinády na maso, které je pak jemné a křehké. Především se hodí k vepřovému masu.
 zelí bílé.jpg
Vinný ocet
Jsou dva. Bílý a červený. Každý má svou jedinečnou chuť. Oba jsou vhodné k použití ve studené kuchyni. Hlavně v kombinaci s různými oleji do zálivek salátů. Oba druhy se hodí k dochucení omáček,polévek, ale i k výrobě domácí marmelády a majonézy. Bílý využijeme hlavně k dochucení ryb nebo mořských plodů při přípravě středomořských receptů.
 
Balzamikový ocet
Tento ocet je na rozdíl od ostatních lehce nasládlý a jeho chuť je jemnější. Zvláštní je tím, že časem zraje. Jeho chuť záleží jednak na jeho stáří a také na způsobu přípravy. Ten pravý Balsamico ocet se vyrábí od počátku 17. století v Itálii (v Modeně). K výrobě se používá zahušťovaný mošt z vinných hroznů – odrůdy Trebbiano. Výroba má v Itálii přísná pravidla. Používá se ve studené kuchyni, protože tepelná úprava ovlivňuje a mění jeho chuť. Především je vhodný ke konečnému dochucení pokrmů přímo na talíři. Ochucujeme s ním ovocné saláty (jahody), zeleninu (rajčata s bazalkou a mozzarellou), různé druhy sýrů, italské rizoto, masité pokrmy, ale třeba i zmrzlinu a dezerty. Specialita z. tohoto octa je hustá krémová poleva – balsamico crema. Používá se na sladká i slaná jídla.
nádobky na oleje.jpg 
Bylinkový ocet
Jedná se o směs octů (lihového a vinného) a bylinek. Vyvážená kombinace těchto surovin je zárukou chutného doladění zeleninových salátů. Stačí ho smíchat s trochou cukru a olivového oleje a zálivka je hotová.

Není ocet jako ocet
Ohodnoťte příspěvek